Echte Catalaanse keukens in Barcelona
Gezellige bars, stijlvolle en authentieke restaurants, goede cafetaria’s met locals en prachtige versmarkten vindt je door heel Barcelona heen. Helaas kun je niet van te voren zien of het een toeristische plek is, een goed of slechte prijs / kwaliteit verhouding heeft of kwalitatief goed eten serveert. Een paar feiten; daar waar de locals eten is het goed, daar waar de inrichting niet uitnodigend is en het vol zit met locals dan is het eten goed, waar het er erg luxe uit ziet en ook de inrichting stijlvol is en men netjes gekleed aan tafel zit met verzorgde obers ook hier is dan het eten goed. Vak waar posters voor de deur hangen met de gerechten is de kwaliteit vaak een stuk minder, uitstraling zegt niets over het eten en plaatsen waar veel toeristen komen kan een plek zijn die erg toeristisch is geworden omdat deze hoog is aangeschreven.
Je krijgt vaak tips van vrienden, familie en collega’s waar je lekker kunt eten in Barcelona. Uiteraard hoef jij dat dan niet een goed restaurant te vinden. Wil je tussen de locals eten? Eet dan in een restaurant waar de locals zelf graag komen en kom niet voor 21:00h-21:30h naar het restaurant.
Barcelona zit vol met restaurants en een keuze maken maakt het dan ook niet veel makkelijker. Barcelona ligt aan de zee en vis en schelpdieren kun je op veel plaatsen krijgen. Tevens heeft Catalonië een zeer vruchtbare grond en kun je veel groentes en fruitsoorten van de lokale akkers krijgen, en van het seizoen, met andere soorten groentes en fruit dan die in Nederland en België verkrijgbaar is. Catalonië heeft ook een leuke slogan voor de keuken; ‘mar i muntanya’ ‘zee en bergen’ zo zijn vis en vlees beiden volop verkrijgbaar.
Tapas, Paella, pa amb tomàquet (brood ingesmeerd met knoflook, tomaat en olijfolie), Pinxtos en Esqueixada zijn typische hapjes en gerechten die je in Barcelona kunt bestellen met als dessert de Crema Catalana welke een Catalaanse versie is van de bekende crème brûlee.
Een geweldige chef kok die geboren is in Barcelona is de beroemde Ferran Adrià met al drie Michelin sterren. De Catalanen zijn trots op hun keuken en er zijn een aantal restaurants in Barcelona die een typische Catalaanse keuken hebben:
La Tomaquera is gevestigd in de wijk Poble Sec en heeft als specialiteit de Catalaanse slakken. Er wordt zelfgemaakte wijn geserveerd net als de Sangria met een eigen twist welke heerlijk is in combinatie met de paella. Hou je van vlees? Voor goed gegrild vlees kom je naar La Tomaquera!
Casa Calvet is een restaurant die gevestigd is in het pand Casa Calvet welke ontworpen is door Antonio Gaudí in de wijk Eixample. Het magazijn is omgebouwd tot elegante eetkamers in 1994 en heeft een authentieke sfeer. Een echte Catalaanse keuken in een bijzonder pand.
El Glop is een restaurant zonder al teveel poes pas. De gerechten en de inrichting zijn niet bijzonder, maar het eten is super met een heerlijke sfeer en een goede service. Ook hier drink je Sangria of wijn en krijg je echte Catalaanse gerechten. Het restaurant is gevestigd in het gezellige wijkje Gràcia welke ook zeker een bezoek waard is tijdens je stedentrip!
Pitarra is al een oud restaurant (sinds 1890) en is gelegen in het oude centrum van Barcelona, el Gotico. De naam van het restaurant, Pitarra, komt van de schrijver Frederic Soller die bekend was onder de naam Pitarra. Er is een ruime keuze aan echte traditionele Catalaanse gerechten.
Biblioteca Restaurant is gevestigd in de wijk el Raval en heeft een zeer uitstekende keuken. Hiermee heeft dit restaurant in de loop der tijd een goede reputatie opgebouwd en is toch zeer eenvoudig gebleven.
Verse ingrediënten uit de regio en een uitstekende chef-kok maken dit restaurant tot een onvergetelijke culinaire ervaring. Een open keuken achterin het restaurant maakt dat er geen geheimen zijn en de desserts mogen zeker niet overgeslagen worden!
Vijf traditionele Catalaanse restaurants in vijf verschillende wijken van de stad. Op Google Maps kun je de exacte locaties zien voor een duidelijk overzicht.
Geef een reactie