De menselijke torens: Les Castellers
Tijdens feestdagen en andere speciale dagen worden er competities gehouden tussen verschillende “colles”, verenigingen van menselijke torens welke op z’n Catalaans Castellers (kastelen) genoemd worden. Deze traditie is ontstaan in het zuiden van Catalonië in de stad Valls, in de buurt van Tarragona aan het einde van de 18e eeuw. Het bouwen van menselijke torens hoort echt bij de Catalaanse volkscultuur en is meerdere malen per jaar uitbundig te zien op de grote pleinen van Barcelona.
Verschillende Colles ontmoeten elkaar en houden een competitie tegen de andere Colles. Iedere Colle bestaat uit een grote groep mensen met ieder hun eigen uniform. Onderin de toren vormen de sterke mannen en vrouwen de basis en daar vanuit wordt de toren opgebouwd met bovenop de allerkleinste kinderen. Sinds ongeveer 2005 is het verplicht om de kleinste bovenop een helm te laten dragen omdat er toen eens een kindje gevallen is en overleed. Een volledige Castell wordt op een bepaalde manier samengesteld en is volledig voltooid wanneer de allerkleinste bovenaan staat en deze, enxaneta genoemd, de Catalaanse vlag symboliseert door één hand met vier gestrekte vingers in de lucht steekt en aan de andere zijde weer naar beneden geklommen is.
Deze traditie staat voor een symbool van kracht en samenwerking. Iedere Colles heeft zijn eigen groep muzikanten en begeleiden de torenopbouw in fases. Twee opmerkelijke instrumenten zijn de Gralla, dit is een soort van herdersfluit en de Tabal, een trommelsoort en zijn erg typisch voor Catalonië.
Geef een reactie