Wandel mee langs de Romeinse muren van Barcelona
Print dit artikel uit wanneer je geïnteresseerd bent in de Romeinse overblijfselen van Barcelona, want met dit artikel wandel je mee langs de Romeinse muren van Barcelona! De wandeling is ongeveer 1.4 km en duurt zolang als je zelf wilt. (Lees hier de geschiedenis van Barcelona.)
Grote delen van de Romeinse stadsmuren zijn zichtbaar van de tijd dat Keizer Augustus (27 BC tot 14 AC) hier was en er worden nog altijd nieuwe delen gevonden. De eerste Romeinse muur is gebouwd tijdens de eerste eeuw voor Christus en de tweede, waarvan we de overblijfselen vandaag de dag nog kunnen zien, was gebouwd op de top van de eerste, waarschijnlijk de 4de eeuw na Christus als een verdedigingsmuur tegen stammen uit het noorden.
Romeinse murenAls je goed kijkt naar de best bewaarde delen dan zie je dat vele materialen gerecycled zijn en op deze manier geeft studie aan dat deze vierde eeuwse muren van een eerdere constructie zijn dan van een eerder Barcino.
Een wandeling langs deze rechthoekige muur is ongeveer 1.350 meter en laat je veel ontdekken. Ooit waren er 74 verdedigingstorens van zo’n 16 meter hoog. De wandeling begint aan Plaça Nova waar de hoofdingang was naar Barcino, Porta Praetoria. Er zijn 4 verdedigingstorens te zien en een overgebleven stuk van de aquaduct welke liep vanuit de straat Portal de l’Àngel (Nu een winkelstraat met de duurste panden van Barcelona). Tevens staan hier op het plein de bronzen letters die de naam BARCINO maken. Deze letters zijn ontworpen door Joan Brossa.
De straat, Carrer del Bisbe welke je bij de hoofdingang vindt, is een straat die overgaat in de Carrer de la Ciutat aan de andere kant van Plaça de Sant Jaume voordat je bij Carrer del Regomir komt. Deze straat volgt dezelfde route als Decamanus Maximus, een van de twee belangrijkste straten in de Romeinse stad.
Plaça Ramon Berenguer El Gran
Wanneer je naast het Museu Diocesa aan de Avinguda de la Catedral loopt, kun je het begin van de lange strook zien van de muur die nog steeds langs Plaça Ramon Berenguer el Gran en Carrer del Sotstinent Navarro staat. Het gedeelte van Barcelona’s Romeinse muren die begint in de Carrer de la Tapineria en Plaça Ramon Berenguer El Gran is een van de langste en meest interessantste delen van de Romeinse muren. Opvallend is dat hier veel delen zijn herbouwd met behulp van moderne materialen zoals baksteen, maar als je goed kijkt zie je de elementen die dateren uit de 1e eeuw voor Christus. Tijdens de versterking en uitbreiding van de muren in de 4e eeuw na Christus, gebruikten de bouwers hergebruikte materialen uit gesloopte gebouwen en juist deze zijn zo nuttig voor archeologen, want daardoor kan alles veel beter in kaart gebracht worden van de vroege geschiedenis van Barcelona.
Vanuit een visueel oogpunt is Plaça del Ramon Berenguer el Gran erg bijzonder omdat je hier zowel de Romeinse als het middeleeuwse Barcelona samen ziet. Dit gedeelte van de Romeinse muur steunt op de kapel van Santa Àgata, welke dateert uit 1302 en deel uitmaakt van het gotische centrum van Plaça del Rei. Er is genoeg te zien langs Carrer de la Tapineria, Plaça Ramon Berenguer el Gran en Plaça de L’angel (hier is metrohalte Jaume I gevestigd).
Plaça de l`Àngel
Het is zeker de moeite waard om te stoppen bij de ingang van Carrer de la Llibreteria aan Plaça de l’Àngel. Dit was de Porta Principales Sinistra, de westelijke poort naar de stad en markeerde het begin van Cardo Maximus, de andere van de twee belangrijkste straten van Barcino. Vanaf hier begon de stad voor het eerst te groeien buiten de muren wat het oude Romeinse Via França was, die nu Carrer de la Carders heet.
Carrer del Sotstinent Navarro
Het gedeelte van de Romeinse muur aan de Carrer del Sotstinent Navarro is de voortzetting van wat je ziet aan Plaça Ramon Berenguer el Gran. In 2012 werden twee gebouwen gesloopt aan het eind van deze straat en onthullen nu een andere lange sectie van de Romeinse muur.
Plaça dels Traginers
De verdediging torens aan Plaça dels Traginers vormden de hoek van de vierde Romeinse muur en zijn in uitstekende staat.
Carrer del Correu Vell
Als je rechtsaf het steegje ingaat naast de Casal de Gent Gran Pati Llimona vindt je op nummer 5 in Carrer del Correu Vell een stuk die maar weinig toeristen weten te vinden! Er zijn twee vierde eeuwse vierhoekige torens die in de 14de eeuw werden gebruikt werden bij de bouw van de Marzo Palacio de Familia. De patio daarvan grenst aan het Centre Civic Pati Llimona.
Carrer del Regomir
Sla rechtsaf Carrer del Regomir in en op nummer 3 vindt je een deel van de tweede belangrijkste stadspoort genaamd Porta Decamunus. Deze poort behoort aan het maritieme deel van Decamunus Maximus en was de belangrijkste havenstad van Barcino.
In 2012 werd er aan de Pati Llimona Centre Civic nog eens 17 meter gevonden van de Romeinse muur en het feit dat zo’n indrukwekkende poort direct naar de zee stond gaf een geeft een goed beeld hoe belangrijk de haven was voor Barcino.
Carrer d’Avinyó
De secties van de Romeinse muur langs Carrer d’en Gignas en Carrer d’Avinyó worden momenteel verborgen door gebouwen. Echter, is het zeker de moeite waard om te stoppen en een drankje te doen bij La Muralla op nummer 19 aan Carrer d’Avinyó, omdat het interieur in de eetkamer je een stuk van de verdedigingstorens laat zien!
Carrer del Call
Er is een klein deel van de Romeinse muur te zien op nummer 1 aan Carrer del Call. Als je kijkt naar de kaart aan de bovenkant van deze pagina zie je dat Carrer del Call afwijkt van de rechte lijn van Cardo Maximus. Dit gedeelte is was het gedeelte die heel dicht bij de Oostpoort te Barcino stond, genaamd Porta Principalis Dextra. Het was door deze poort waar de Moorse generaal Al-Mansur de stad aanviel en vervolgens verwoest heeft in het jaar 985.
Carrer dels Banys Nous
Een gedeelte van de Romeinse muur aan de Carrer dels Banys Nous is helaas verscholen achter gebouwen. Ter hoogte van nummer 16 zijn nog belangrijke Romeinse ruïnes in het gebouw te vinden, maar dat is helaas gesloten voor publiek.
Carrer de la Palla
Net voordat je Plaça Nova weer bereikt kom je een lange sectie van de Romeinse muur tegen achter een hek aan de rechterkant. Aangezien dit zo dicht bij de kathedraal is, werden hier gotische gebouwen gebouwd op de top van de twee 4de eeuwse vierhoekige Romeinse torens.
En dat is het einde van de Romeinse muren wandeling in Barcelona!
Geef een reactie